The Call Academy

Mijn tips om beter om te gaan met bel-angst.

The Call Academy

Bel-angst: Wikipedia: “Telefoonangst, ook wel belangst of telefoonfobie, is een vorm van angst waardoor mensen niet durven bellen. Het wordt gezien als een sociale fobie.”

Sinds het begin van mijn jaar als bel-trainer ben ik onderzoek aan het doen naar bel-angst. Dit is een van de grootste redenen waarom mensen bellen niet integreren in hun business.

Ik deed reeds een enquete naar bel-angst. Daar kwam uit dat meerendeel van de mensen bel-angst hebben omdat ze bang zijn voor het directe gesprek en het feit dat ze het gezicht van hun gesprekspartner niet kunnen zien.

Beide zaken zijn dingen die je kan trainen zodat je de angst onder controle krijgt of zelfs helemaal verdwijnt. Uit mijn jaren ervaring met bellen, heb ik een aantal tips die mij van mijn angst afhielpen. Die deel ik vandaag graag met jou!

 

The Call Academy

Tip 1: Ontdek waarom je bang bent!

Ga eens diep vanbinnen bij jezelf kijken waarom je bang bent. Voel je je angstig omdat er druk op staat? Of omdat vanwege het directe contact? Of misschien toch omdat je het gezicht niet ziet van je gesprekspartner?

Afhankelijk van de reden waarom je bang bent, ga je op iets anders moeten trainen om zelfzekerder te worden!

Tip 2: Bel uit plezier. 
Zorg dat er niets van het telefoongesprek afhangt, maar dat je het gesprek doet omdat je het écht wil. Daarom is een van mijn doelen voor een gesprek altijd: “een goede connectie leggen” Want uiteindelijk wil je toch niet samen werken met iemand waarmee je geen klik hebt!

Tip 3: Bereid je gesprek voor.

Als je een belangrijk gesprek gaat hebben, is het altijd nuttig om dit eerst voor te bereiden. Daarom dat veel bedrijven werken met een bel-script. Ook ik ben voorstander van een script als je vele gelijkaardige telefoontjes gaat plegen.

Wanneer je een goede leidraad hebt, kan je het gesprek beter in handen houden en ben je zeker dat je jouw doel gaat bereiken!

Tip 4: Vang ook andere non-verbale communicatie op.

Dit kan je gaan doen door heel veel te oefenen. Je kan beginnen met letten op mensen hun intonatie wanneer ze zich op een bepaalde manier voelen. Sluit je ogen om dit nog beter te horen.

Op deze manier train je je om ook andere non-verbale communicatie op te vangen buiten de zichtbare houding van je gesprekspartner.

Conclusie

Bel-angst doet zich vaak voor omdat we ons onzeker voelen. Daarom is het belangrijk om deze skill te oefenen. Er zijn wel meer mensen bang om te bellen. Dus het is zeker niet iets om je voor te schamen. Begin met simpele gesprekken en daag jezelf uit om de gesprekken steeds uitgebreider en moeilijker te maken.

Wil jij graag aan de slag met jouw bel-angst? Neem gerust contact met me op!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Benieuwd naar meer? 👇🏻

Deel deze blog

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email